1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Planinarska Škola - Svilaja (Bat 1508m)

Ponedjeljak, 25 Ožujak 2013 13:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Planinarska Škola - Svilaja (Bat 1508m)

Planinarske škole se organiziraju kako bi polaznici dobili potrebna znanja i vještine, te se naučili sigurnom kretanju po planinama.
Međutim kroz dva mjeseca koliko škola traje, nauči se uz predivno druženje kako ispuniti srce i duh pozitivnim okruženjem koje nam pruža planina. "Čarobno je truditi se i odricati za cilj koji samo ti vidiš" rekao je netko, zato kad bi htio da netko zavoli planinarstvo vjerojatno bi ga odveo na Svilaju. Sami vrh Svilaje (Bat 1508m), je prelijepi vidikovac, sa kojeg puca pogled na sve strane i sa kojeg možemo reć, čudesna su tvoja dijela svemoguća prirodo.
Druga stvar koja je vrlo važna je jednostavan pristup, sa D-1 u Hrvacama skrenemo za Zelovo, odakle još 5,5km do planinarskog
doma "Orlove stine"(1065m), koji se nalazi ispod istoimenog vrha. Dom je velika zidana građevina koja može ugostit preko 50 osoba.Velikim trudom članovi PD "Svilaje" ovaj velebni objekt doveli su u završnu fazu. Osim što su vrijedni i gostoljubivi domaćini, famozni su kao družina koja dosta radi na svim poljima razvoja hrvatskog planinarstva u kojem su oni veterani sa preko 90 godina staža, zato je u domu toplo i kad peć ne radi,a takve stvari nosimo sa sobom kući.
Naša tura je bila kružna,od doma kolskim putem idemo oko 400m,te se odvojimo na planinarsku stazu koja vodi kroz predio zvani
Badnji. Nekad je ovo područje bilo pošumljeno bukvom i javorom koje je opustošio požar pred neku godinu i sad je lijepo, ali moram priznat da je nekad bilo puno ljepše i ugodnije hodat, osobito ljeti. Do vrha nam treba 2h i 30 min.laganog hoda uz odmore.
Povratak je stazom preko Kunčevih staja, koja izlazi na kolski put. Kolskim putem do doma je 3km ili 45min šetnjom. Sveukupno 4h i 30 min.
Nije važno kojom stazom čemo doć do vrha, jer gore nas čeka zagarantirana nagrada za svaku kap znoja!

 

 


Datum Događaja: 25.03.2013
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Edukacija

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...