1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Opća Planinarska Škola - Bisernica i Vodena Peć

Nedjelja, 21 Ožujak 2010 07:52

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Opća Planinarska Škola

U okviru planinarske škole a sulkadno nastavnim programom obavezan i posjet nekom speleološkom objektu, tako smo se i mi odlučili da posjetimo taj svijet ispod svijeta.
Hrvatska je poznata po bogastvu i najraznovrsnijim podzemnim oblicima, reljefima i životu koji se u tom podzemlju odvija.

Područje Dinarskog krša geološki i speleološki je vrlo zanimljivo ali još nedovoljno istraženo. Osim toga mnogi se objekti uništavaju, a time se ugrožava fauna, čime se narušava biološka ravnoteža. Tu su još razni oblici devastacije čemu smo svjedočili i prilikom našeg posjeta, takav vandalizam nepovratno mjenja izgled speleološkog objekta. Dinaridi su u svijetu poznati kao područje podzemnom faunom. Do sada je na Dinaridima istraženo i opisano oko 470 vodenih i 860 kopnenih podzemnih životinja. Na nama je da to očuvamo jer više od 300 su endemi, što nas kao takve svrstava u najbogatije bioraznoliko područje svijeta. Bogastva pećinskog nakita u ovim špiljama nedvojbeno nenedostaje, premda ga je nekad bilo puno više, vjerujemo da se to više neće događati, nažalost nije dovoljno nekoliko zaljubljenika u pećine da bi se one zaštitile, za opstanak ovakvih objekata potrebna je šira društvena zajednica na čelu sa stručnim ljudima i turističkim zajednicama!

 

 

 

Članak je u sklopu programa opće planinarske škole!


 


Datum Događaja: 21.03.2010
Autor Članka & Edukacija: Dinaridi

 


Vijesti - Edukacija

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...