1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Planinarska skloništa

Ponedjeljak, 17 Listopad 2016 22:47

Autor Ante Maleš

PDF Ispis E-mail

Planinarsko sklonište "Rupe"Planinarsko sklonište " RUPE " 1364m, nalazi se na Dinari u zapadnom dijelu Troglavske skupine. Izgradila ga je i održava naša planinarska udruga. Idelno je mjesto za jednodnevne izlete i uspon na Lišanjski vrh ( 1794m.). Također može služiti kao višednenvna baza za planinarenje po ovom dijelu Dinare. Tako osim Lišanjskog vrha od skloništa su zanimljive ture na Veliki Bat ( 1850m ), Bunjevačko brdo ( 1850m ), Đilitan, Klačarske vrhove....

Nalazi se na planinarskom pohodu " Putem Oluje " i sastavni je dio Bijele linije Via DINARICE Sklonište se sastoji od dvije prostorije i vanjske nastrešnice, može primiti tridesetak osoba na dnevni boravak i desetak osoba na noćenje. Građevinska baza za ovo predivno sklonište je bio stari stambeni kontenjer. Voda je za sada iz plastične cisterne zapremine 1000 L. Bunar je u fazi izrade i nadamo se skorom završetku. Pečat i upisna knjiga nalaze se u skloništu.

Sklonište posjeduje najosnovniji kuhinjski pribor kao i peć na drva. Drva su ovdje zaista zlata vrijedna pa ih treba štedjeti je je ovaj dio Dinare siromašan šumom, stoga je njihova doprema vrlo komplicirana i fizički naporna!

Prilazi skloništu su iz više pravaca markiranim stazama i to od mjesta Cetine ( Gornji Barišići ) do skloništa 2h i 30min., od Marinog Bunara 2h, iz mjesta Crnog Luga ( BiH ) 8h.
Planinarsko sklonište "Lišanjski Vrh"Planinarsko sklonište na Lišanjskom vrhu 1794m postavljeno je u jesen 2015g. Za postavljanje ovog skloništa motiviralo nas je više razloga. Jedan od njih je svkako impresivan pogled sa vrha, doslovno na sve strane svijeta, na cijelu Dinaru sa Sinjalom, na veliki dio Troglavske skupine sa samim Troglavom, na Veliki Bat, Bunjevačko brdo, Đilitan, Veliki Cilj, Zeleno brdo, Klečare...., Šibenski arhipelag, Prominu, Velebit, Šator..... Često smo bili na ovom vrhu kako mi tako i drugi planinari, a naročito nakon izgradnje pl. skloništa na " Rupama " i markiranja staza, međutim na vrhu bi se gotovo uvjek minimalno zadržavali zbog vremenskih uvjeta, najčešće zbog vjetra, stoga je pala ideja da izgradimo jednostavno sklonište koje će nas štitit od bure, juga, hladnoće.., a prozori će nam omogućavat da uživamo u pogledu. Sklonište je jednostavna šesterokutna građevina za čiju su izradu korišteni sendvič paneli. Unutrašnjost je opremljena fiksnim klupama i zavarenim kukama koje možemo koristiti za razvlačenje mreža za spavanje.
U skloništu može komodno boraviti do desetak osoba, a moguće je i noćenje u spomenutim mrežama ili na prostirkama. Knjiga posjetitelja i knjiga dojmova su u skloništu. Pečat je u izradi!

Pristupi su :

- Pl. skl. " Rupe " - Lišanjski vrh 1h
- Marin Bunar - Čatrnja - Lišanjski vrh 3h
- Crni Lug - Lišanjski vrh 7h ( Crni Lug - B i H )
- Uništa - Veliki Bat - Lišanjski vrh 5h ( Uništa - B i H )
Planinarsko sklonište "Hrvatski vitez Josip Goreta"Planinarsko sklonište se nalazi u neposrednoj blizini Čorinog Lacmena, a na lokaciji Vilinski smet na visini od 1550m. Sa skloništa se pruža prekrasan pogled na Peručko jezero i Vrlički kraj, kao i na Svilaju, Prominu, Mosor, Biokovo... Ovdje su osobito lijepi izlasci i zalasci sunca.
Sklonište je još u fazi izrade, premda se u njemu može boraviti bez ikakvih problema, naime radi se samo na uređenju verande i njenom ostakljenju. U skloništu može boraviti do desetak osoba, za spavanje optimalan broj je osam. U skloništu je peć na drva, a sa strane skloništa plastična bačva sa vodom. Nedaleko od skloništa su dva lokaliteta sa vodom, Marin Bunar i Vukosavci. Od skloništa možemo prema više lokacija, ovisno o tome što odaberemo i od kuda dolazimo.
Na vrhu iznad skloništa je mramorni križ i spomen ploča kao spomen na poginulog pripadnika HV Josipa Goretu čije ime nosi spomenuto sklonište. Upravljač objektom je HPD " Zolj " iz Vrlike.

Pristup skloništu :

- Ježević - Crvene grede - Dražića dolac - Marin Bunar - Pl. skl. " Hrvatski vitez Josip Goreta " 4h
- Ježević ( Sutina ) - Kozija jama - Debelašćica ( lovački kontenjer ) - Pl. skl. " Hrvatski vitez Josip Goreta " 3h i 30 min.
- Pl kuća " Puma " - Velika Duvjakuša - torlakova glava - Gubalj - Pl. skl. " Hrvatski vitez Josip Goreta " " 2h i 30 min.
- Pl skl. " Rupe " - Marin Bunar - Pl. skl. " Hrvatski vitez Josip Goreta " 2h i 30 min.
Planinarska kuća "Puma"Planinarska kuća " Puma " 1630m. osim što je kapitalni objekat u ovom dijelu Dinare ujedno je i najviši planinarski objekat ovakvog tipa u RH. Sastoji se od zatvorene verande u kojoj je bunar sa pitkom vodom ( kišnicom ), blagavaonom i na katu, odnosno u potkrovlju je skupno ležište za dvadesetak osoba.

Kuća je otvorenog tipa i posjednuje sve za višednevni boravak. Kapacitet kuće je dvadesetak planinara. Osim peći na drva tu je i plin koji se koristi za brzo spremanje hrane, kuhanje čaja ili kave. Kuhinjskog pribora takođe ima dovoljno. Rasvjeta je sa solarnih panela iz kojih se napaja i meteo - postaja. Kuća je idealna za višednevni boravak u ovom dijelu Dinare i kao ishodišna točka za mnoge planinarske ture.
Na desesetak minuta od kuće je Velika Duvjakuša 1709m. KT - HPO, na kojoj je naša udruga podigla spomenik poginulim pripadnicima legendarne 7g.br. " PUMA " iz Varaždina


Pristup kući :

- Ježević ( Sutina ) - Kozja jama - pl. kuća " Puma " 4h
- Pl. skl " Rupe " - Marin Bunar - Torlakova glava - Velika Duvjakuša 5h
- Ježević - Crvene grede - pl. skl. " Hrvatski vitez Josip Goreta " - Gubalj - Torlakova glava - Velika Duvjakuša 6h
- Vrdovo - Pl. dom " Sv. Jakov " - Klečari - Glavice - Pl. kuća " puma " 5h
Planinarsko sklonište " Jankovo Brdo"Pitomost i ljepotu Dinare najbolje vidimo sa njenih vrhova. Pogled sa Jankova Brda 1780m, priča nam priču o ovdašnjem kraju i ljudima koji su ljeti obitavali na ovim prostorima. Sa Jankova Brda vidimo jednu stranu koja obiluje šumama, dok je druga gola, tako bar izgleda na prvi pogled, gola i pusta, međutim tu je pregršt geomorfoloških fenomena i svega onoga što nam ova jedinstvena planina nudi.

Sad kad je Dinara premrežena planinarskim stazama i skloništima, odlučili smo na ovom predivnom vrhu postaviti malo sklonište po uzoru na Vickov stup na Mosoru ili Aljažev na Triglavu, a sve u namjeri da se planinari koji se popnu na ovaj izuzetan dragulj Dinare što duže zadrže i uživaju u pogledu kojeg dobiju nakon uspona koji i nije tako naporan, ali je možda malo dug i zato zahtjevan. A na Jankovo Brdo možemo doći iz više pravaca.Pristupi Jankovu Brdu :

- Pl. kuća " Puma " - Troglav - Jankovo Brdo ( grebanska staza ) ukupno oko 3h
- Pl. kuća " Puma " - Velika Duvjakuša - spoj sa Troglavskom grebenskom stazom - Jankovo Brdo 2h 15 min.
- Pl. kuća " Puma " - Velika Duvjakuša - Torlakova glava- Snježno brdo - Privija - Jankovo Brdo 2h
- Marin Bunar - Gubalj - Snježno brdo - Privija 2h
- Pl. skl. " Hrvatski vitez Josip Goreta " - Gubalj - Sbježno brdo - Privija 2h
- Velike Poljanice -( B i H ) - Jankovo Brdo ( Sokolova staza ) 2h
- Velike Poljanice ( B i H ) - Troglav - Jankovo Brdo - Velike Poljanice ( kružna staza ) 6h
Planinarsko sklonište "Mali Maglaj "Planinarsko sklonište na Malom Maglaju 1450m. je zapravo betonsko sklonište zaostalo iz Domovinskog rata koje je služilo kao zaštita od granatiranja. Danas je to jedini zaklon na vjetrovitom Malom Maglaju. Na skloništu su potrebne male intervencije u kako bi boravak bio što ugodniji. Sklonište se sastoji od nekoliko međusobno povezanih betonskih blokova koji čine cjelinu. Može primiti maksimalno desetak planinara u sjedećem položaju.
Mali Maglaj je inače KT - HPO i vrlo posjećen vrh u ovom dijelu Dinare.

Pristup Malom Maglaju :

- Pl. dom " Sv. Jakov " - Mali Maglaj 1h, 30min.
- Pl kuća " Puma " - Katića torine ili Vještić gora - Sajmište - Bekalovac - Mali Maglaj 4h
- Vrdovo - Peratovac - Mali Maglaj 1h, 30min ( ovo nije markirano jer se sve ide makadamskim putem, a orjentacija je jednostavna )
Planinarsko sklonište "Eduard - Edo Retelj"Dinara se dijeli na tri odvojena masiva i to na Dinaru, Troglavsku skupinu i Kamešnicu. Kao uostalom i druge planine tako i Dinara ima svoje cestovne prjevoje te se stječe dojam da su neki djelovi izdvojene planine. Kamešnica je zaista lijepa i planinarski vrlo privlačna, planinari je rado posječuju i često joj se vračaju. Naša planinarska udruga je izgradila planinarska skloništa i na ovoj ljepotici. jedno od njih je u svojevrsnom biseru Kamešnice, u Kurtegića docu, omiljenoj planinarskoj destinaciji.
Sklonište nosi ime nesretno stradalog velikana splitskog alpinizma i iznimnog čovjeka Eduarda - Ede Retelja koji je smrtno stradao u lavini na ovoj planini.

Sklonište se nalazi na rubnom dijelu šume iznad Kurtegića doca na 1450m, tako da je od skloništa pogled na skoro čitavi dolac. Sklonište je jednostavna građevina za koju je korištena konstrukcije od kontenjera, može primiti desetak planinara na noćenje, pored skloništa je otvorena veranda sa dva velika stola i četri klupe na koje se može smjestiti preko dvadesetak planinara.
Voda je iz plastične cisterne i koristi se kao tehnička voda, u skloništu je peć na drva, stol i klupe, a u potkrovlju prostorija za spavanje.

Pristup skloništu :

- Gljev - Kurtegića dolac 3h
- Tribić - Kurtegića dolac 2h
- Rosni dolac - Kurtegića dolac 1h, 30min.
- Okretište - Kurtegića dolac 45min

Od skloništa se može prema raznim planinarskim destinacijama Kamešnice.
Planinarsko sklonište "Bunarić"Planinarsko sklonište se nalazi na predjelu zvanom "Milčić" 1600m, a ime je dobilo po izvoru koji se nalazi neposredno iznad skloništa. Većinu godine na izvoru ima vode, samo za velikih ljetnih suša i žega zna se dogoditi da presahne.
Sklonište je jednostavna građevina koja se sastoji od jedne prostorije, u kojoj je mala peć na drva i nekoliko klupa također je idealno mjesto za odmor i okrjepu tijekom zimskih uspona na Kurljaj ( Kamešnicu ) 1809m, ali i kao odmorište na grebenskoj turi po Kamešnici.

Pristup skloništu :

- Pl. dom u Koritima - Milčić - Pl. skl " Bunarić " 3h
- Lipa - Pl. skl. " Bunarić " 4h
- Konj - Kurljaj - Pl. skl. " Bunarić " 2h
- Kurtegića dolac - Burnjača - Garjeta - Bliznički brig - Pl. skl. " Bunarić " 4h
- Gljev - Čatrnja - Glavaš - Gljevske stajine - Pl.skl. " Bunarić " 4h
- Pl. skl. Bunarić - Kurljaj ( Kamešnica ) 45min.
Planinarsko sklonište "Sv. Mihovil"Planinarsko sklonište "Sv. Mihovil" 1330m nalzi se na Kamešnici, predio Žlabina. Vrlo je popularno odredište kako planinara tako i izletnika. Fantastično je odredište za uspone na vršni dio ove dalmatinske ljepotice. Skloništem upravlja i održava ga Planinarsko društvo " Jelinak " iz Trilja, kao i staze od skloništa prema vršnom grebenu Kamešnice.
Sklonište je napravljeno od drvenih oblica i lijepo se uklapa u prirodni ambijent. Sastoji se od blagavaone u prizemlju i skupnog ležišta u potkrovlju. Može primiti do petnaestak planinara na noćenje. Opremljeno je štednjakom na drva i osnovnim kuhinjskim priborom. Neposredni uz sklonište je i bunar sa pitkom vodom. Nedaleko su muški i ženski WC.
Do skloništa se najlakše dolazi iz mjesta Voštane koje se nalaze na 900m nadmorske visine. Planinarska staza počinje u zaseoku Podube. Do skloništa se može i automobilom, Iz Voštana iznad centra sela skrenemo lijevo, 5km makadamskim putem koji nije loš jer se ponekad održava, ali velike kiše znaju napraviti i veliku štetu, tako da dio godine za osobna vozila put je vrlo nezgodan. Može se i iz Otoka ili Rude asfaltnom cestom prema Koritima, te na križanju skrenuti prema vodo-spremi, odakle počinje 18km dug makadam do skloništa.
Planinarski prilaz iz Voštana je iz zaseoka Podube gdje postoji proširenje za automobile, putokaz nas usmjerava u markiranu stazu, za 1h laganog hoda smo na skloništu.

Planinarske ture od skloništa :

- Pl. Skl. " Sv. Mihovil - Konj 1850m 3h
- Pl. Skl. " Sv. Mihovil - Kruge 2h
- Pl. Skl. " Sv. Mihovil - Kruge - Kurljaj 3h
Planinarsko sklonište "Pešino vrilo"Planinarsko sklonište "Pešino vrilo" 1375m nalazi se na sjevernoj strani Kamešnice iznad mjesta Podgradina (B i H) Omiljena je destinacija Livanjskih ali i dalmatinskih planinara, svakako zbog blizine ali i zbog svoje atraktivnosti. Ime je dobilo po izvoru pitke vode koji se nalazi pedesetak metara od skloništa, sama lokacija je idealna, ne samo zbog izvora koji je naravno jako važan već i zbog prelijepog ambijenta koji okružuje sklonište. Na magistralnom putu Split - Livno u mjestu Podgradina prije vodooskrbnog kanala skrenemo lijevo i nako nekoliko stotina metara opet lijevo do odmorišta i izvora Ozrna odakle počima markrana planinarska staza.
Odavde do skloništa potrebno je 1h i 30 min laganog hoda, na putu nas čeka još jedan izvor u bukovoj šumi, gdje je idealno mjesto za kraći odmor. Od skloništa vodi samo jedna staza za vrh Kamešnice Konja 1850m zašto nam je potrebno oko 2h hoda. Staza je dobro markirana i utabana, također su postavljeni putokazi.
Skloništem upravlja i održava ga, PD " Kamešnica " iz Livna.
Dinaridi - O nama