1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Mi Smo Dinaridi

Petak, 10 Rujan 2010 11:30

Autor Admin

PDF Ispis E-mail


Planinarska udruga Dinaridi mlado je splitsko planinarsko društvo s preko sto pedeset članova iz grada i okolnih mjesta. Svoj identitet Dinaridi su počeli izgrađivati prije četiri godine kada se petnaestak članova HPD Mosor okupilo oko sjajne ideje izrade zemljovida i vodiča po hrvatskim gorama. Nije trebalo dugo dokazivati da je zamisao zaista perspektivna – pod imenom Pustolovni tim Dinaridi ekipa je u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, koja je odmah prepoznala vrijednost ideje, izradila zemljovid i vodič Omiška Dinara. Ovaj temeljito promišljen projekt, a usto prvi takve vrste u Hrvatskoj, naišao je na iznimno dobar prijem. No, od njega i svih odličnih kritika koje je po ostvarenju pobrao, Dinaridima je projekt Omiška Dinara još i više vrijedan po nečemu drugome: druženje na ozbiljnom zajedničkom poslu očvrsnulo je grupu te pripomoglo da se ambicioznost, predanost i ekipiranost zauvijek upišu u osobnu iskaznicu Dinarida.
Za Omiškom Dinarom slijedio je još opsežniji posao izrade zemljovida i vodiča Kozjak. Za vrijeme rada na tom projektu došlo je do stanovitih promjena u ustroju i članstvu Pustolovnog tima Dinaridi što je rezultiralo i promjenom imena u Planinarska udruga Dinaridi. Pod tim su imenom 12. veljače 2008. godine Dinaridi konačno primljeni u članstvo Hrvatskog planinarskog saveza.
Potez koji je Dinaridima najviše priskrbio “dobar glas” zasigurno je podizanje planinarske kuće na Kamešnici. Ta je prekrasna bosansko-dalmatinska gora oduvijek nadahnjivala ovdašnje planinare, ali je tek u listopadu pretprošle, 2008. godine dobila planinarski objekt dostojan svoje ljepote. Kuću u Kurtegića dolcu Dinaridi su za manje od pola godine podigli u suradnji s livanjskim planinarima PD-a Kamešnica i Splitskom stanicom GSS-a. Svečanost otvaranja okupila je nekoliko stotina posjetitelja koji su, nakon blagoslova kućice te uz pozdravnu besjedu gosp. Stipe Božića, uživali u jelu, piću, okrepljujućem zraku i okružju, dobrom druženju i odličnom raspoloženju. Fešta za pamćenje! Premda podizanje planinarske kuće nije mala stvar i mnoga se planinarska društva time ne mogu pohvaliti, udruga Dinaridi izgradila je još jednu, sličnu kuću na drugom dalmatinsko-bosanskom gorskom dragulju – na Ledenoj kosi na Dinari. Otvaranje ovog objekta, u rujnu prošle, 2009. godine, također je popraćeno prigodnom, veoma posjećenom svečanošću.
Od trenutka okupljanja i osnivanja, najprije Pustolovnog tima, a onda Planinarske udruge, Dinaridi njeguju sve prepoznatljive značajke pravog planinarskog društva – duh zajedništva, ekološku svijest i odgovornost spram prirodne i kulturne baštine u izvangradskim područjima, promicanje ljubavi i svakog plemenitog oblika druženja. No, zavidna razina ekipiranosti i složnosti našla je izraz prije svega u glavnoj djelatnosti Udruge – održavanju i markiranju planinarskih puteva i staza. Kako ovo spada u krug preventivnih djelatnosti HGSS-a, kao vrlo bitna stavka u podizanju razine sigurnosti kretanja u prirodi, Dinaridi usko surađuju s tom eminentnom hrvatskom službom čijih su nekoliko pripadnika i sami članovi Udruge.
Dinaridi su dosad uredili i markirali na stotine kilometara staza u nekima od najposjećenijih planinarsko-turističkih odredišta u zemlji. Osim obližnje Omiške Dinare, Peruna, Mosora i Kozjaka to su prije svega Pelješac, čija je privlačnost, ali uz lošu obilježenost već stajala života nekoliko avanturista, potom Vis, Kamešnica, Dinara i Velebit. Pretprošlo ljeto obilježili su sve glavne putove u Parku prirode Lastovo, također za potrebe izrade zemljovida i vodiča.
Pored izleta tijekom cijele godine te ljeti sve atraktivnijih raftinga, Udruga je godine 2010 od 30.04. do 2.05. na Vrdovu (Dinara) upriličila tradicionalno godišnje okupljanje dalmatinskih planinara. U sklopu edukativnog programa organizirala je tečaj za markaciste te višetjednu planinarsku školu koju je od 13. veljače do 4. travnja 2010 godine pohađalo i uspješno završilo devetnaest kandidata.

PU Dinaridi okuplja ljude različite dobi, sklonosti i iskustva, od tinejđera do postarijih osoba, od neiskusnih šetača do veterana hrvatskog planinarstva i alpinizma, od onih koji su već dokazali svoju ljubav prema prirodnim i kulturnim vrjednotama do onih koji se tek izgrađuju u njoj. Redovitim druženjima, sve zanimljivijim izletima i skupovima tijekom kojih se učvršćuju crte dobrog planinarskog duha ne manjka ni entuzijazma ni dobre uigranosti i organizacije. Dinaridi se sve jasnije profiliraju kao dobro društvo okupljeno iz ljubavi te stalno otvoreno novim članovima i novim poticajnim zamislima za neprofitno djelovanje i na korist ne samo članstvu nego i široj društvenoj zajednici.Planinarska udruga Dinaridi

Dinaridi - O nama

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...